.

Friday, January 01, 2010

Bulan Cikgu

- Bismillah -


Dari 31 Disember 2009 sehingga 3 Januari ebih kurang bulan akan mengambang, maka akan bermaharajalah kaum Manggala. Namun begitu bagi mereka yg suke mengambil gambar, pastinya takkan melepaskan peluang mengambil gambar bulan purnama. Siapa ada tele, makin panjang makin lebar lah senyumannya.

Oh yee..memandangkan cari anak murid xjumpe2, masa dapat lense tu, langit dah semakin berawan dan bulan makin lama makin tak nampak. Jadi kebanyakan gambar yg cikgu ambil penuh dengan awan. Jadi apa cikgu buat ialah cikgu kurangkan brightness gambar. Selain menghilangkan awan, jerawat2 pada bulan akan lebih nampak.

 Ingat ye anak murid, yg penting untuk menampakkan kawah2 di bulan itu, pastikan anak murid fokus betul2 pada bulan. Kadang2 screen pada kamera boleh menipu kita sbb screen itu biasanya mempunyai resolusi yg begitu kecil, jd mmg kadang2 nampak lawa di skrin kamera tapi blur sebaik sahaja tengok kat skrin komputer.

Kedua, ambil gambar yg underexposed. Memandangkan bulan memancarkan cahaya, jadi kalau exposure yg cukup menyebabkan bulan nampak silau dan mungkin ada flare.

Xpe2, xjadi boleh cuba lagi =D


- Alhamdullilah -

4 comments:

otak suci said...

baek cikgu.

N said...

camera sy takleh zoom sejauh tuh cikgu

musaf said...

nono, sbb tu la cikgu kata kne pakai tele =]

N said...

xde duet la cikgu nk beli tele~ haha.