.

Monday, November 05, 2012

7 tahun setengah.


- Bismillah -


=D

Itu je la yg aku boleh komen ehehe.
Cuma orang yg sama2 fail, sama2 susah senang dan sama2 lulus je faham bertapa syukurnya bila lulus. Majoriti orang lain suruh berhenti ambil gambar, stop bisness, jgn buat itu ini dan fokus stadi sahaja. Namun Alhamdulillah, aku buat apa yg aku rasa terbaik untuk aku. Dan ia sgt sgt sgt tidak senang dengan cara yang aku buat ini.

Khas buat kawan2 aku yg sama2 fail dan sama2 lulus (walaupun korang xbaca blog ni),
TERIMA KASIH!!!!!

Dan Terima Kasih juga buat yg mendoakan.

Namun pun begitu, ada 3 orang kawan aku yang tidak lulus. Yang seorang tu lagi lama, sudah 8 tahun setengah. Dan bila fail kali ini, sudah masuk 9 tahun. Harap2 dia akan lulus untuk exam yang akan datang. Sebab kalau tidak lulus juga, mungkin dia akan ditendang keluar.


- Alhamdulillah -



Friday, October 12, 2012

BBE & QE part 2


- Bismillah-

*hint*
>____<



Full story coming soon insyaAllah~


- Alhamdulillah -

Tuesday, September 25, 2012

BBE & QE


- Bismillah -

Alhamdulillah

Aku sebenarnya taknak cerita lagi tentang perkara ini. Tapi mungkin ada dikalangan pembaca yang dah tahu sikit2 tentang apa itu QE dan apa itu BBE. Buat masa ini aku sedang sibuk dengan exam, dan 2 perkara ini.

Dan yang menariknya, makin lama ia menjadi makin menarik. Doa-doakanlah semuanya berjalan lancar dan akan berjaya.

Tak sabar nk habiskan exam dan fokus dalam 2 perkara ini >_<

Akan ku ceritakan penuh selepas exam nanti. Aku sendiri tidak percaya apa yg aku sedang buat sebenarnya. Hihi.


Oh jgn risau, aku masih nak jadi doktor =D
Cuma mungkin doktor ++ >_<

- Alhamdulillah -


Friday, September 14, 2012

Lampu Brek Kereta


- Bismillah -




2 tahun lepas aku pergi servis kereta macam biasa. Waktu itu sgt tak perasan yang ketiga2 lampu brek sudah terbakar. Terkejut juga bila test. Sebab itu lampu belakang, jadi kadang2 kita tak perasan. Tak tahu berapa lama dah semua lampu tidak hidup. Yang aku perasan 2 bulan sebelum itu, satu lampu sahaja tidak hidup. Waktu itu aku biarkan dulu, memikirkan mesti mahal ingin hantar bengkel untuk repair.

Jadi masa servis aku pun tanya lah harga, satu mentol RM8. Upah tukar semua RM18. Jadi total RM42. Ok lah aku pun tukar sahaja.

Baru2 ini, sekitar bulan 6 hari itu, 1 lampu brek terbakar lagi. Aiseyman nak kene keluar duit lagi. Lecehnya.
Tapi aku biar dahulu. Namun beberapa hari selepas itu lampu kedua pula terbakar. Akibatnya 2 lampu sudah tidak hidup. Dan masalah masalahnya lampu brek dan lampu belakang adalah sama. Maka pada waktu malam, kereta pula warna biru tua, kereta memang tidak nampak dari belakang. Sangat bahaya. Tiada lampu brek juga bahaya sebab orang belakang tak tahu kita brek dan ada kemungkinan untuk berlanggar.

Jadi fikir untuk jimat, aku teringat bagaimana mekanik kereta 2 tahun lepas tukar mentol. Ia tidak susah mana pun. Jadi aku pun buka lampu break dan ambil mentol, pergi kedai hardware dan tanya mentol jenis yang sama. Kata orang kedai, itu mentol lampu motor. Jadi aku ke kedai motor dan tanya. Dengan selambe apek tu kata, "satu biji selinggit".

Terkejut aku, tp muka control la haha. So aku terus beli 6 biji. Dan tukar sendiri. 4 lagi suat spare, jadi kos yang aku keluar bila buat sendiri total cuma RM2 sahaja. Sgt jimat bukan.

Jadi kesimpulannya uamh nak tukar mentol lampu brek adalah sangat mudah. Ambil tahu dan anda sebenarnya jimat banyak. Ini untuk mentol jenis biasa lah. Yang LED tak tahu lagi mcm mana. Cuma yang aku tahu LED labih murah dan 80% lebih jimat elektrik dan tahan jauh lebih lama (sbb tak panas).

Masalah lampu brek mati bukan jarang-jarang. Tapi sangat banyak. Bila anda memandu keluar ke jalan raya, aku berani jamin yg korang akan nampak kurang2 1 kereta yang lampu belakang atau brek nya mati. Kalau jalan yang sgt byk kereta macam faderal higway, memang berpuluh2 boleh nampak. Biasa nampak waktu malam lah. Siang nampak kalau kereta tersebut brek. Jadi kepada anda-anda di luar sana, sila tukar mentol lampu brek anda. Elakkan kemalangan yang tidak di ingini. Murah je pun. Takkan seringgit 1 mentol tak mampu. Kalau tak mampu sgt dan tak tahu sgt dan takde duit sgt boleh jumpa aku, aku buat kan free je, mentol pun aku belanja.

Aku tak tahu exactly knp lampu brek selalu terbakar, tapi aku rasa sbb ia kongsi lampu sama dgn lampu belakang. Jadi setiap kali brek kita akan kasi voltan yang lebih. Akibatnya lama2 mentol terbakar. Mungkin ini lah kot kenapa.


- Alhamdulillah -



Multiple Myeloma

urghhhhhhhhhhhhh knp tak terfikir langsung   >=[

Wednesday, September 12, 2012

Laporan PERCUMA : 7 Kesilapan Besar Pelaburan Hartanah



Memandangkan aku sekarang terlibat dapam pelaburan hartanah, aku rasakan ini adalah nasihat yang bagus.
Buat yang belum mendapatkan laporan PERCUMA ini :

7 Kesilapan Paling Besar Pelaburan Hartanah Yang Mungkin Anda Telah Lakukan

 

Dapatkan di sini :


.

Vico 2kg

- Bismillah -


Minggu lepas aku ke Carrefour Pantai Dalam di Bangsar South. Antara tujuannya ingin membeli VIco. AKu memang selalu beli Vico memandangkan harganya yang lebih murah dari Milo, tetapi rasa lebih kurang. AKu rasa Milo mahal sbb brand dia dah lama dan dah terkenal.

Dan kebiasaannya aku selalu membeli 900g punya pek. Nak dijadikan cerita aku cek harga pek 900g adalah RM14 lebih. Aku pelik juga kenapa Vico buat 900g dan bukan pek 1kg mcm Milo. Mungkin nak buat identiti sendiri.

Ok tak kesahlah yang tu. Jadi tangan teruslah ambil yg 900g. Nak beli 2kg walaupun lebih murah pergram, tp mcm tak perlulah kot byk sgt. Nak saving2 juga. Tapi tiba2 ternampak tanda harga untuk pek Vico 2kg, RM16.40!!!! Hahhhhhhh!!! Bia betul???

Tak puas hati jadi aku cek di mesin pengimbas. Memang RM16.40!!! Patut la aku mcm pelik sebab aku tgk pek 900g dan pek 450g (eh ke 400g? atau 500g?) sgt banyak lagi. Tapi pek 2kg ini tinggal 2 je. Jadi aku terus ambil dan bayar. Memang RM16.40 ._____________.

Dalam hati nak ambil je 1 lagi. Tapi fikir balik bila pulak aku nak minum byk2 sgt nih. Takpe lah jgn tamak, nnt tak habis jadi membazir pula. Inipun dah rezeki. Tapi patut la tinggal 2 pek je. Ramai yg dah perasan harga murah ini.

Betullah rezeki tuhan tu datang tak disangka-sangka.

errrr ..Betul ke rezeki?  .___.
Ke patut aku beri tahu orang Carrefour yg harga tu mungkin tersilap letak?
Mungkin dia nk letak RM36?? err tatau la.


>_<


- Alhamdulillah -

Tuesday, August 28, 2012

Puasa Sunat

- Bismillah -



Aku dapati puasa sunat sebenarnya sangat senang untuk dilakukan. Walaupun aku suka makan.
Sangat senang setakat tahan nafsu makan dari subuh sampai maghrib.
Dan aku dapati juga bila berpuasa sangat senang nak tak buat dosa. Mood puasa tu menyebabkan xde mood nak buat dosa. Mungkin sbb kita lapar? atau mmg itulah hikmah berpuasa.

Tapi yang susah, nak elak perkara-perkara lagha dan melalaikan.
Namun aku dapati ia menjadi sgt senang bila kita meyibukkan diri dalam perkara2 yang lebih besar dan penting. Sebab secara automatik kita akan menyibukkan diri kita ke arah perkara yang kecil dan tidak bermanfaat, bila kita terlampau banyak masa kosong.

Juga sgt susah nk perbanyakkan perkara-perkara sunat.
Nak buat secara konsisten perlukan kesabaran dan kesungguhan sebalum ia jadi tabiat.
Dah jadi tabiat insyaAllah ia jadi mudah.

Alhamdulillah baru syawal ke 10, aku dah habis puasa 6 untuk hari ke 5. Esok habiskan terus.
Aku rasa kalau mcm ni hari2 puasa sunat pun takde masalah.
Ia jadi mudah sebab skrg kolej dah tak sediakan makanan. Nak makan kne pergi beli.
Ini menjadikan aku sgt malas dan sgt berjimat. Akibatnya tak makan seharian tak pun makan sehari sekali.
Jadi aku berfikir baik berpuasa, kan.

Namun bila makanan free byk depan mata, puasa menjadi sgt susah.
Memandangkan aku suka makan .____.



- Alhamdulillah -





Monday, August 06, 2012

Negatif


- Bismillah -


Sejak terlibat dalam dunia perniagaan selama 7 tahun secara suka-suka dan setahun secara lebih serius, aku dapati sikap negatif antara sikap yang sangat-sangat perlu dijauhi. Bukan sahaja sikap dalam diri, orang yang negatif pun sama perlu dijauhi. Kadang2 aku un-friend orang yang asik dengan kata-kata negatif di alam maya. Di alam realiti pula aku akan menjauhkan diri dari orang jenis begitu.

Sikap positif dan persekitaran yg positif adalah sangat perlu dalam apa jua bidang kalau ingin berjaya. Kerana nak taknak ia akan mempengruhi semangat dan motivasi kita. Kita hanya manusia.


Ini satu contoh negativity yang aku sangat tak suka. AKu benci KOSMO!


Pekak kan telinga butakan mata. Tapi jangan lah sampai syok sendiri dan langsung tak terima nasihat dan muhasabah diri.

At the end, it's every man for himself.


- Alhamdulillah -

Sunday, August 05, 2012

Tayar kereta


- Bismillah -




Aku sudah pernah tulis berkenaan tayar kereta dulu :

Jadi tayar yang aku ceritakan dalam post tersebut adalah tayar yang dibuat pada minggu ke 30 pada tahun 2006. Post yang aku buat pula pada tahun 2010 bulan 10. Jadi pada tahun yang sama, pada hujung tahun itu  aku pun tukar lah tayar. Namun sebab takde duit jadi aku tukar 2 tayar depan sahaja dulu. Sebab tayar depan nampak sangat botak dan retak. Dengan kata lain tayar itu aku dah guna selama 4 tahun. 2 tayar lagi pun sebenarnya sudah patut ditukar sebab umurnya sudah 4 tahun walaupun nampak masih ok sedikit berbanding tayar yang ditukar itu. Pada waktu itu harga yang aku dapat adalah RM110 untuk sebiji tayar. Sebenarnya dari research yang aku buat, tayar kanci biasa boleh dapat serendah RM90. Tapi setelah lama mencari dan tak jumpa, aku tukar sahaja.

Masalah dengan tukar tayar, bukan tayar sahaja yang perlu ditukar. Selepas itu kene buat alignment dan balancing pula. Kedua-duanya melibatkan kos lebih kurang RM80-120 pula. Pada waktu itu aku dapat harga RM85 xsilap.

2 tayar seterusnya aku tukar baru-baru ini sahaja. Dalam bulan lepas. Sebenarnya agak sangat bahaya dan sgt gamble berbuat begitu. 2 tayar itu sudah berumur 6 tahun. 1 tayar semasa aku ingin pulang ke kolej tiba2 menjadi bengkak, akibatnya aku terpaksa guna tayar spare yang umurnya jauh lebih lama, 12 tahun! Sama umur dengan umur kereta kancil itu. Tayar itu mmg keras tapi takde pilihan. Jadi aku guna sahaja dulu. 1 lagi tayar aku perlu pam setiap 2 hari, sbb tayar itu akan kempis sekejap sgt (dalam tempoh sehari lebih). Itu menunjukkan yg tayar itu sudah sgt kritikal. Tayar spare yg berumur 12 tahun tu pula baru beberapa hari guna sudah retak. Ok stresssss.

Waktu itu memang tengah takde duit langsung. Yang ada cuma untuk keperluan lain. Jadi aku terpaksa guna tayar berumur 6 tahun yg kempis setiap 2 hari (sgt kempis sampai pressure drop below 90kpa) dan tayar 12 tahun yang sudah retak. Tayar bengkak mmg dah tak boleh guna langsung sbb bengkaknya yang sgt besar. Boleh kata 2 bulan jugak aku guna tayar2 itu. Mmg cari nahas. Demi keselamatan aku bawa kereta max 60km/j sahaja, in case tayar pecah dan kereta hilang kawalan. Tapi alhamdulillah tiada apa2 berlaku.

Jadi bulan lepas bila sudah ada duit maka aku ke kedai tayar yang baru dibuka berdekatan dengan rumah aku. Bila tanya, dia ada 3 jenis tayar kancil. Takde la 3 jenis pun, jenis yang sama tapi ada 3 brand. Setiap brand berharga RM95, RM105 dan RM125. Jadi aku pilih yang RM105 dua biji. Yang tayar spare aku simpan dulu tak tukar lagi, nanti2 lah pulak bila banyak duit sikit. Untuk balancing aku kene RM30, untuk alignment dia charge RM60 tp aku kata takpe lah, next time. So buat balancing sahaja.



- Alhamdulillah -





Saturday, August 04, 2012

Planet Earth: Nature


- Bismillah -



TOLONG TENGOK DALAM HD!!!!
http://youtu.be/6v2L2UGZJAM



Setelah 26 tahun hidup, aku telah terdedah kepada bermacam-macam jenis bidang dan kepakaran. Dan seiring dengan itu juga aku dapati minat aku terhadap sesuatu makin tahun makin berubah. Tapi ada satu perkara yang dari kecil aku minat tak berubah-ubah, sampai lah sekarang. 26 tahun! Aku minat kepada alam semula jadi dan aku minat untuk jadi pengembara/peneroka/explorer dan yg sewaktu dengannya. Kalau dapat kerja dgn National Geography tu kire dah lengkap dah hidup aku.

Sebab itu dari kecil aku selalu hilang merayap ke sana sini, tak mcm adik beradik aku yg lain baik je duduk rumah. Aku selalu hilang pagi2 atau tgh hari dan balik petang kotor comot dan hitam legam. Aku panjat sana, daki sini, masuk sana dan redah sini. Selalu balik rumah mak dan ayah dah tunggu depan pintu dengan rotan atau penyangkut baju .___.

Bila besar sedikit aku banyak melihat langit, dari situ aku menanam cita-cita untuk menjadi seorang angkasawan. Besar lagi masuk sekolah rendah, aku ingat lagi geng2 masuk hutan aku. Aku, Zubair, Zul dan beberapa lagi rakan selalu hilang masuk hutan belakang sekoah. Tak ramai tahu hutan belakang sekolah ada sebuah kolam yg sangat jernih yang ada ikan dan boleh mandi. Petang2 lepas habis sekolah aku dan kawan2 selalu panjat pagar atau buat laluan rahsia di pagar untuk menyelinap ke hutan belakang sekolah.

Berlatar belakangkan ibu dan bapa yang bekerja sebagai cikgu, aku selalu dan sgt selalu mengikuti mereka ke perkhemahan sekolah mak dan ayah. Pulau pangkor itu sampai sebelum aku masuk sekolah menengah sahaja, sudah berbelas kali rasanya pergi. Setiap tahun sampai 2 ke 3 kali.

Masuk sekolah menengah aku sangat suka ke pantai, laut dan dusun di sekitar kawasan sekolah menengah, di Jeram, Kuala Selangor. Kalau ada perkhemahan atau aktiviti outdoor takkan aku ketinggalan. Program syabab, komander dan pengakap memang tak pernah aku miss. Gunung ledang dah 5 kali pergi, tapi cuma 3 kali sampai ke puncak.

Bila dah ada lesen dan pandai jaga diri, lagi tak duduk diam. Broga sahaja dah 21 kali rasanya aku pergi. Gunung Stong, Taman Negara Pahang dan masuk gua antara yg menarik aku buat sewaktu di alam universiti. Program di rumah orang asli di Serawak pun sgt menarik walaupun xde explore sgt.

Tahun lepas orang pergi korea nak tgk artis2 korea tgk orang korea, aku bergegeas nak panjat gunung dan bukit, masuk gua dan explore tepi laut.

Semenjak aku terjebak dalam photography-pun, aku lebih cenderong kepada landscape. Aku ambil gambar wedding dan majlis pun sebab terpengaruh dgn Saiful Nang, yang menyebabkan aku juga suka capture event and candid. Tapi no 1 aku masih minat landscape.

Orang lain melancong minat nak ke Paris, London, Spain, LA, NY etc, aku lebih minat nak ke New Zealand, Nepal, China, Australia, Korea, Middle East, Africa, Scotland, Ireland, Sahara, Antartica etc. Lebih kepada kawasan yang ada gunung ganang dan alam semula jadi yang terpelihara.

Awal tahun ini ada kawan aku pergi bekerja di New Zealand selama 6 bulan. Dia lepasan ijazah Engineering x silap aku. Tp Sbb minat nak dgn nature dan landscape, dia pergi kerja sebagai pemetik buah kat New Zealand selama 6 bulan. Bekerja sambil explore New Zealand. Okaaaaaaay sgt jeles. AKu da siap tanya detail lagi ada kerja kosong tak kat sana sume haha. Dan aku siap dah berfikir secara serius untuk buat macam tu lepas hbs medic bulan 10 nih ._______.

Ape kawen? Ahhhh nanti2 la. Bila2 boleh kawen hagagaga.



....knp aku amik medic  .___.



- Alhamdulillah -


Friday, August 03, 2012

Bateri Kereta

- Bismillah -





Ini cerita setahun lepas, cerita lama. Tapi disebabkan aku akan post beberapa cerita berkenaan kereta selepas ini, jadi aku cerita juga cerita lama ini. Ini cerita bulan 10 tahun lepas. Waktu itu aku baru balik dari korea, dan ingin keluar. Tapi bila cuba start engine kereta, engine kereta tak hidup.

Jadi aku suspect bateri kereta memandangkan dah lama tak start engine.

Jadi mcm biasa aku call Encik Rahim (masa tu single lagi) untuk bantuan. Nak di mudahkan cerita lepas test sikit2 mmg masalah nya adalah masalah bateri. Bateri kereta yang aku guna ketika itu adalah bateri jenis basah. Masalahnya bateri jenis basah nih, lavel air kene sentiasa jaga. Dan itulah silap aku. Aku jarang keluar tapi bila aku keluar biasa kelang kabut. Memang aku jarang nak cek level air. Akibatnya bateri mudah rosak. Lagi2 lepas tinggal 2 minggu macam itu.

Apa yang aku maksudkan bila bateri kereta rosak? Maksudnya bila cuba charge balik pun, bateri masih kong. Pakai jumper pun kereta tak hidup juga. Tolak turun bukit pun tak mahu juga.

By the way, bateri basah asal itu aku rasa baru guna setahun sahaja.


Bila compare bateri basah dan kering, yang kering lagi mahal. Tapi bateri basah lagi tahan lama. Dari yang aku baca, bateri basah tahan sehingga 3-4 tahun berbanding bateri kering yang cuma 2-3 tahun sahaja. Cuma maslahnya kene jaga level air. Jadi jalan penyelesaian adalah beli bateri baru. Encik Rahim belikan bateri baru, kali ini bateri kering terus lagi mudah dengan harga RM150. Bateri baru itu adalah bateri NS40. 

Ini pula harga rujukan yang aku jumpa dalam internet :

NS 40 Z KERING 138.00
NS 40 ZL KERING 138.00
NS 60 KERING 165.00
NS 60 L KERING 165.00
NS 6O S KERING 165.00
NS 60 LS KERING 165.00
55 D23 R KERING 215.00
55 D22 L KERING 215.00
NS 70 KERING 220.00
NS 70 L KERING 220.00
NX 120-7 KERING 255.00
NX129-70 L KERING 255.00
N 70 Z KERING 250.00
N 70 ZL KERING 250.00
N 100 AIR 318.00
N 120 AIR 375.00
N 150 AIR 435.00
N 200 AIR 618.00
DIN 55 R/L KERING 220.00
DIN 66 L KERING 255.00
DIN 88 L KERING 340.00
DIN 100 L KERING 370.00

So mahal sikitlah yang Encik Rahim beli. Tapi sebab waktu itu tak tahu apa2, so ok je lah. Lepas ni dah tahu perlulah cari bateri dengan harga yang lebih rendah. Dan bila umur bateri dah 2 tahun ke atas, dah boleh expect bateri akan buat hal dalam masa terdekat. Jadi boleh prepare duit siap2. Tak pun boleh beli bateri siap2. Tak perlu pergi bengkel pun, sebenarnya nak tukar bateri tak susah mana. Mungkin dalam 5 ke 10 minit sahaja. Kalau pergi bengkel biasanya mekanik akan naik kan harga bateri, katakan RM165. Kemudian dia akan kenakan lagi kos upah dalam RM10-15. Itu lah yang biasa berlaku.


- Alhamdulillah -

Thursday, July 19, 2012

mukhlis.ahmadazam@yahoo.com


- Bismillah -

Ok sebab abg aku punya email 'hanief.aa', so aku pun igt nk tuka je terus dari 'mukhlis.aazam' ke 'mukhlis.aa' sebab lagi mudah. Better tukar cepat sebelum byk guna untuk mende2 lain dan aku pun nak daftar syarikat enterprise hihi. Jadi aku pun ke mail option untuk tukar.



.___________________________.


Ok sgt stress. Aku tak tahu pulak ada limit 2 kali je tuka. Dan sebelum buat ini kene delete dulu email address tambahan yg da buat tu. So skrg email 'mukhlis.aazam@yahoo.co.uk' da xleh guna. Arghh lecehnya mcm nih.

So aku terpaksa buka akaun baru dengan email 'mukhlis.ahmadazam@yahoo.com'. Walaupun panjang tapi aku rasa orang lagi mudah nak ingat dari 'mukhlis.aazam'. Dan aku risau orang silap bahagian 'double a'. Tapi sebab leceh nak buka byk2 email setiap hari, jadi aku set kan supaya setiap email yg aku dapat di 'mukhlis.ahmadazam@yahoo.com' akan dapat pada email utama aku iaitu 'eng_0102mat@yahoo.co.uk'. Malah aku boleh reply dan hantar email dengan email address dari email satu lagi juga. Jadi tak perlu buka byk2 email.

Aku try gmail pun da takleh 'mukhlis.aa'. AKu tak nak guna domain yg tak femes sbb nnt orang susah igt. So buat masa ini guna je email ini dulu, dah dapat domain lain mungkin aku boleh add another email 'mukhlis.aa' dan buat mcm ini juga, jadi boleh buka 1 email sahaja.

Ada sesiapa ada idea domain yg terkenal dan mudah lain?

hmm hotmail aku tak cuba lagi.
domain lain?


- Alhamdulillah -







Wednesday, July 18, 2012

Daddy Long Legs




Alhamdulillah, novel terjemahan pertama saya telah terbit! Novel remaja klasik nukilan Jean Webster ini mengisahkan seorang anak yatim piatu, Jerusha Abbot yang berpeluang melanjutkan pelajaran ke kolej apabila seorang dermawan misteri sudi membiayai pengajiannya.

Sesiapa yang berminat untuk membeli buku ini, jemputlah ke link Bookcafe (kedai online penerbit PTS) seperti di bawah:


Awesome!
(Kak Malini adalah kakak ipar ku)


.

Friday, July 06, 2012

15 sen






Setelah dah mcm dekat 10 bulan, hasil dari 8 blog, baru tambah 15 sen
(sblm ini RM11.10)

-_______________________-


Jumpa tepi jalan lagi byk.

.

Tuesday, July 03, 2012

3 Cara Makan Durian Runtuh


- Bismillah -


Aku takde lah dapat durian runtuh atau pernah dapat durian runtuh. Tapi beberapa orang yg aku kenal di sekeliling aku ada. Jadi biasa ada 3 cara untuk makan durian runtuh ini menurut Pakdi.

1. Joli / belanja / tambah expenses & liability
2. Bayar hutang
3. Invest / tambah income & asset 

Pada aku yang terbaik adalah 2 & 3. Tak boleh 3 sahaja sbb hutang ni bawak masuk kubur. Jadi kalau rasa hutang tu da lama sgt patut kene byr, paham2 lah. Tapi kalau hutang itu mmg dibayar dengan tempoh seperti hutang pinjaman perumahan, kenderaan dan sebagainya, 3 lah yg terbaik.

Tapi janganlah salah faham. Memanglah duit itu gunanya untuk dibelanjakan. Kalau nak simpan je bukan boleh bawak masuk kuburpun. Tapi apa yg dimaksudkan adalah, bila dapat duit byk, guna duit byk itu untuk buat lagi byk duit, then baru kita belanja. Nak bawak masuk kubur pun boleh, belanjalah pada jalan Allah. Banyakkan sedekah. Sila baca artikel ini :

Sebut pasal hutang, yang aku tahu ada 2 jenis.
1. Good debt
2. Bad debt

Hutang yg baik (no. 1) adalah hutang yg dibuat untuh tambah income/asset atau hutang yg dibuat untuk tambah modal dala satu2 perniagaan yang seterusnya boleh memberi pulangan yg lebih baik. Dengan kata lain, kita pinjam duit itu untuk buat lebih banyak duit.

Hutang yang tak baik (no.2) adalah hutang yang dibuat kemudian duit itu dibelanjakan dan habis begitu sahaja atau digunakan untuk menambah liability (contoh mcm beli kereta).

Bukan kata kereta tak bagus. Tapi perlu pandai bezekan antara kemahuan dan keperluan.
Keperluan adalah pengangkutan. Kereta 2nd hand atau viva paling bawah skali dah memadai. Kalau beri alasan kereta 2nd hand cepat rosak, mana-mana kereta baru atau lama kalau tak pandai jaga pun akan cepat rosak. 
Kemahuan pula nak kereta mahal lagi, kalau viva nak viva elite, rasa byk duit sikit nak myvi.
Kemudian buat hutang byk2 sampai 9 tahun dan kaya kan lagi bank yg sudah kaya itu.

Cuba tanya diri kita balik, apa sebenarnya tujuan kita beli kereta, dan kenapa kita nak beli kereta terebut.

Kenapa viva elite?
kenapa myvi?
Kenapa pesona?
Kenapa inspira?
Kenapa itu? Kenapa ini?

Ada orang kata alang2 beli biar puas hati? Ye ke puas hati? Jangan nanti rasa sesak nak byr hutang sudah, sampai perlu pinjam pada orang lain pula untuk perkara-perkara lain. Tapi kalau mmg betul ada rezeki lebih, Alhamdulillah.

Tak dinafikan manusia ni suka menunjuk-nunjuk. Masing2 suka jika ada orang sebut2 kebaikan dan memuji kita. Maka bila ada timbul walau sedetik pun perasaan itu dalam diri kita, kita patut beristighfar.

Jadilah orang yang ikhlas.
Mukhlis.
hihi



- Alhamdulillah -





Friday, June 29, 2012

Tangguh 2 minggu

Sepatutnya kene pindah ke kolej 6dah ahad ini. Tapi tiba2 diberitahu tangguh 2 minggu lagi pulak. Pelajar perempuan lagi lah, bulan 9 baru boleh pindah. Dah la nk dekat dgn exam dah. Hari tu pun dah tangguh, mula2 kata awal bulan 6. Tak tahu kenapa kolej 6 ni suka menyusahkan pelajar. Nampak sangat pengetua takut digulingkan. Entah apa dia dpaat pegang jawatan pengetua kolej tu.

2 perkara yg sgt leceh duduk kolej 1 walaupun ada 10 kebaikan lain :
1. Jauh nk ke hospital.
2. Duduk flat dgn orang2 yg pemalas nak jaga kebersihan flat. Aku tak kesah kalau penyepah, tempat sendiri-sendiri. Tapi kalau kotor aku sgt kesah. Sepanjang 3 bulan duduk kolej 1, dapur semua aku yg kemas, sampah aku yg buang, kebersihan bilik air pun aku kne jaga. Kalau aku tak buat semua mmg dah jadi tong sampah ini flat. Urghh ini masalah duduk dgn typical lelaki yg pemalas. Nak malas sgt pun ada had nya. Kalau keluar nk pergi dating pandai pulak bersih2 wangi semua sampai nak satu kolej bau deodorant dia. Hari itu aku sengaja tak buang sampah, nak tgk kot2 ada orang lain yg nak buang. Akibatnya sampai rumah berbau busuk dah pun xde orang nak buang. Aku tak tahu mcm mana ada rumah sendiri nanti dengan perangai macam ini. Aku takde lah benci atau tak suka dgn mereka semua (ada 7 orang). Kawan ok je, ada yg baik lagi. Tp perangan pemalas nak jaga kebersihan yg sgt teruk nih buat aku menyampah pulak dan nk cepat2 pindah kolej duduk bilik sorang balik. Urghhh.

Stress di pagi jumaat.



Monday, June 25, 2012

Saya juga boikot


- Bismillah -

Klik pada gambar untuk resolusi yang lebih besar.

http://www.sanmiguel.com.ph/2011/08/smc-buys-exxon-mobil%E2%80%99s-downstream-oil-business-in-malaysia/


Aku akan cuba yang terbaik untuk tidak mengisi minyak di Petron.



- Alhamdulillah -

Sunday, June 17, 2012

mukhlis.aazam@yahoo.co.uk

- Bismillah -

Aku sebenarnya sudah lama terfikir yang email address aku ada kurang mesra pelanggan.
Email yang aku maksudkan adalah email ini :

eng_0102mat@yahoo.co.uk

Memang sudah lama aku fikir untuk tukar alamat email baru. Tapi memandangkan email address ini sudah byk sgt dimiliki oleh orang lain, maka aku berhasrat nnt lah dulu. Lama2 jadi semakin sukar kerana dalam business pun aku menggunakan email ini. Business card photography sebanyak 300 keping dan GCP sebanyak 400 keping semua menggunakan email ini. Dan sekarang aku sudah tinggal dalam 100 keping sahaja utk kad photography dan 150 keping untuk kad GCP. Rasanya akan tempah baru tak lama lagi. 

Jadi seperti yang anda boleh lihat, email itu sebenarnya sudah di miliki oleh ramai orang. Maka agak leceh kalau sekarang mahu tukar. Jadi aku biarkan sahaja sampai lah hari ini masa makan tengah hari bersama keluarga di Shah Alam. Tiba2 Kak Malini (kakak ipar) sebut perkara yg sama, alamat email yang tidak mesra alam. Bermaksud, orang pun susah nak ingat.

Aku hanya meng-iya-kan sahaja kerana aku sudah sedar perkara itu. Tapi pada masa yang sama tiba2 aku teringat, kawan aku pernah ada 2 alamat email, tapi dua2 masuk ke akau yg sama. Maksudnya 1 akaun email, tp ada dua nama (alamat email). Maka balik sahaja aku terus buka email dan cari setting untuk tukar email. Nak tukar 'mukhlis' mmg tak boleh. Dah 'unavailable'. Maka aku decide untuk guna alamat ini :

mukhlis.aazam@yahoo.co.uk

Dengan kata lain skrg, kalau orang email kan aku daru kedua2 alamat email, aku tetap akan dapat dan akan masuk ke akaun email yang sama. Namun aku tak boleh nak tukar yang belakang itu, dari '.co.uk' ke '.com' sahaja. Jadi nak taknak kene pakai lah '.co.uk'  ...Sebab mudah lagi kan kalau '.com' sahaja. Lebih mudah labih baik, orang mudah ingat. Lagipun mmg dah pernah ada orang silap. Jadi skrg ini setiap kali aku beri email aku pada orang, aku akan tekan kan yg  '.co.uk' dan bukan '.com'.

Kesahnya mcm mana boleh gune UK punya email adalah kerana semasa buat email ini, setting yahoo di PC rumah waktu itu adalah UK punya. Waktu ini sekitar tahun 1999 ke 2000 tak silap. Ketika itu abang aku sedang belajar di UK, jadi bila dia balik mestilah dia tukar ataupun tertukar. Maka aku yang tak perasan waktu itu terus register email.

Kesimpulannya mulai hari ini aku akan mula mewar-warkan kepada orang baru yang alamat email aku adalah mukhlis.aazam@yahoo.co.uk , dan pada masa yang sama, siapa2 yg sudah ada alamat email aku yang lama, boleh terus guna alamat tersebut. Maka lebih mudah.

Kenapa aazam dan bukan azam sahaja?
Kerana nama ayah aku Ahmad Azam. Jika nak letak Ahmad juga akan jadi panjang sgt. Maka aku letak huruf 'a' sahaja. Dan secara tak langsung nama yang unik lebih mudah di ingati orang dari nama yg biasa. Skrg ini pun orang sudah panggil aku 'Mukhlis-Aaa-Aaa-zam' 

-.-'

Kenapa tak buang je 'ahmad' tu?
Sebab aku taknak.

Tapi tak kesah la, janji orang ingat. Di fb pun aku buat nama begitu, walaupun alamat fb adalah :
facebook.com/mukhlis.ahmad.azam.



- Alhamdulillah -

Saturday, June 16, 2012

Aku dah beli tanah,



.____________________.






Terima kasih yg sudi membantu!




Alhamdulillah

.

Wednesday, June 13, 2012

Tonsillitis

Day 5.
Bila suara nk keluar balik nih.
Panas badan pun x surut lagi.
Bilik pun sgt panas.
Rasa macam nak mandi setiap masa.

.

Tuesday, June 12, 2012

15k


- Bismillah -





Aku skrg dalam proses belajar untuk invest in properties. Ok not just belajar, actually dah mula buat pun! And last week I did found a very good deal. The only problem i have is capital.

Siapa sudi pinjamkan aku 15k?
Let me show you how to use money to make more money.

Series ni!
Aku bukan cakap main2 or tipu. I've done it before.
recently aku berjaya buat 23k from from 7k.
300% within 3 years. Not bad right?
Aku guna duit biasiswa.
Tapi 20k sudah digunakan untuk byr yuran tertunggak.

We can discuss further if anyone interested.
Walaupun aku rasa takkan ada org nak dgn skdr tulis mcm ni.
But no harm trying kan.

Well of course I'm doing this with supervisions.
From a family yg mmg dah lama terlibat dalam bisnes ini for many years
(bisnes family turun temurun).
And a very successful business man,
who will soon become my daddy insyaAllah.

hihi.



My medic thingy?
Of course aku masih nak jadi doktor.
Dan aku sebenarnya makin minat adalah dalam bidang ini.
And I'm working hard on it.

It just that medic cuma sebahagian dari hidup aku.
Medic bukan hidup aku.
Mungkin aku ambil masa lebih sikit dari org lain untuk dapat jadi doktor.
Tapi yg aku pasti dan sgt yakin, aku dapat byk lagi dari apa yg kawan2 aku dapat.
Dan peluang sebegini tak datang selalu.
Aku taknak makan gaji sampai bila2.
Sampai bila nak jadi kuli orang?

I love my family.
I want to be financially free as soon as possible,
so that i can spent more time with them as soon as possible.


Kenapa kita perlu jadi kaya?
Read here :

Dan aku nak tambah sikit.
Kalau orang Islam tak kaya, siapa nk menyumbang ke Palestine?
Duit siapa yg masuk jamaah2 besar mcm ISMA, IKRAM, ABIM, PAS etc?
Money is not everything but for almost everything we need money.



- Alhamdulillah -  

Avatar TLOK




kene sebut jugak kat sini

AVATAR THE LEGEND OF KORRA sgt awesomeee!!!!!!!!!!!!!!!
Jalan ceritanya berkembang dgn sangat baik.
Knnflik pun berkenbang dengan sgt baik.
Setiap episode mmg tak mengecewakan langsung.
Mmbuat penonton mekin tertanya-tanya.

Konflik dalam new team avatar cintan cintun tu walau aku tak minat sgt tp still awesome.
Aku harap derang tak berpecah sbb cinta 4 segi dan Asami tak keluar dari team Avatar.

Bloodbender tampa full moon pun mcm blood line punye ability pun sgt awesome!
Toph Beifong sebagai pengasas metal bending awesome! 
Anak2 Tenzin pun sgt awesome!
Konflik cinta monyet Tenzin dgn Cheif Lin Beifong hahaha pun awesome!

Paling misteri adalah Amon.
Seryesly sapa dia sebenarnya. ana boleh ada dua avatar dalam satu2 masa.
Takkan dia adalah avatar jahat?
Avatar boleh jahat ke?
Omaigod tak pun jgn kata dia itu salah satu jenis ability baru pulak selain 4 unsur asas tu?
tak pun dia masuk spirit world curi ability tu?
Omaigod!
Byk sgt possibility nih
.______.


Senang cerita semua lah awesome!
Skrg da episode sembilan.
Sampai episode 12 kemudian masuk Book 2 pulak yg ada 14 episod.
Tak sabanye >_<

hihi



Family chart Avatar hihi

.

Monday, June 11, 2012

Hari Lahir


- Bismilillah -


Jadi lebih kurang seminggu lepas adalah hari jadi aku. Mcm biasa makin maju skrg semua ucapan di fb je. Kalau dulu hp bunyi tanak berhenti sampai kne silent hp sbb nk tidur.

Jadi sehari selepas hari lahir aku (sbb masa hari lahir tersebut, aku balik rumah), flat mate aku tanya :
"ko sambut hari lahir kat mana?"
"Hadiah apa ko dapat?"
"mesti makan best2 besday kooo!!"

Jadi dgn selamba aku pun beri tahu. Xde sambutan apa2 pun. Aku balik rumah masa hari lahir aku. Sebab nak ambil barang, juga ada dokumen nak kene scan dan print. Rumah pula kosong. Semua orang balik Kedah memandangkan cuti sekolah. Dan paling best hari itu aku tak makan apa2 pun. Sebabnya semalam sblm hari kejadian, aku sgt penat. Balik ke bilik pun hampir 2 pagi. Keluar gelap balik gelaplah katanya. Jadi aku balik rumah aku tertidur samapi la tgh malam .___.

 Hadiah selain dari yg tuhan bagi yg byk tatau nk ckp byk mana nih, xde dah. 

Jadi kawan2 aku semua tak percaya.

Aku rasa seumur hidup aku, 3 kali je hari lahir aku pernah di sambut. 
Dan aku sgt tak kesah pun.
Cuma hari lahir? Bukan aku lahirkan anak pun ye tak.
Kalau patut yg di sambutpun aku rasa adalah mak aku sbb dia yang lahirkan aku. Aku keluar je pastu nanges pastu menyusu pastu berak pastu tidur. 

So by the way secara tak sengaja aku ada beri hadiah hari lahir kepada aku sendiri.
Nak tahu apa kene beli paper Sinar Harian edisi Nasional khamis ini, 14 jun 2012.


hihi



- Alhamdulillah -


Friday, June 01, 2012

Super duper busy & blog

- Bismillah -




Sejak sebulan ini sku sgt sgt sgt busy. Busy dalam semua perkara, study, bisness dan juga photography. Dan bila sibuk begini, aku mula mengabaikan perkara2 kecil macam main The Sims dekat fb (sorry lee!), chatting saje2, baca komik dan sebagainya. Betul-lah orang kata, kalau kita tidak menyibukkan diri kita dengan urusan2 yg lebih besar, urusan yg remeh temeh itulah yg akan kita buat. Sbb kita ada masa lapang. Dan masa lapang adalah permulaan kepada maksiat.

Nasib baik aku ada side kick Encik E. Encik T takde jd aku perlu cari pengganti. Aku sendiri tak sangka aku akan sesibuk ini. Memang blog mahupun fb semua terabai. Blog korea dan blog ini juga blog photography sudah lama tidak update. Kawan2 ada sudah menghantar msg bila mahu update blog2 ini. Memandangkan ketiga2 blog ini mempunyai viewer paling ramai dari hampir 10 blog yg aku ada. Eh ke kurang sket? ok malas nak kira. 3 dari blog ini adalah blog photography.

1 blog berkenaan emas dan perak, walau dalam kesibukan aku masih sempat update memandangkan viewer blog itu semakin hari semakin ramai pula yg tengok. Kalau google 'jom simpan emas' pun blog itu sudah jadi no 1 dalam list. Memang tak sangka.

Aku akan cuba update sikit-sikit setelah aku kurang busy insyaAllah pertengahan bulan ini. Skrg ni masih mcm gila walaupun sudah beransur kurang dari minggu lepas. Tapi aku sgt sgt bersyukur, dalam kesibukan ini, aku tgk ada orang yg ada semangat mcm aku buat mcm2, tp ada kekurangan, mcm kudung kaki, penglihatan yg tidak baik, takde lesen kereta, tidak sihat dan sebagainya. Maka di sini konsep bersyukur dalam diri aku semakin kuat. Dan aku sgt bersyukur juga kerana peluang mengutip segala pengalaman dan ilmu2 kritikal hidup ini, xsemua orang dapat.


- Alhamdulillah -

Thursday, May 17, 2012

Membeli Kereta Barangkali Tindakan Kita yang Paling Bodoh






1. Kereta adalah liabiliti.
2. Jangan beli kereta sekiranya kita hanya mampu bayar duit ansuran bulanan, tetapi terlupa kira kos petrol, kos takaful, kos servis, kos maintenance, kos spare part, kos parking, kos tol dan kos-kos lain.
3. Sekiranya tuan puan dapat menyertai skim rumah pertamaku, maka itu adalah tindakan yang jauh lebih baik dari membeli sebuah kereta.
4. Jika sudah membeli kereta dan tiba-tiba rasa sesak kerana situasi nombor dua, maka cari pendapatan tambahan adalah lebih baik. Kalau rasa tidak mampu cari pendapatan tambahan, adakah kita sanggup memotong perbelanjaan?
5. Namun kalau tidak pakai kereta pun ada masalah lain. Mungkin (Atau cuma cari alasan nak pakai kereta?). Pening-pening.
6. Kita kena akui dan terima hakikat kereta adalah liabiliti. Kereta menghabiskan duit gaji kita setiap bulan. Jadi kena ada cara yang bijak untuk membeli sebuah kereta. Duit gaji tidak diusik, simpanan ada, kereta pun ada. Itulah yang terbaik!

_____________________________________________________________

- Bismillah -
Aku sgt bersyukur kerana aku tidak pernah ada sebarang obsesi pada kereta seperti kebanyakan anak muda lelaki lain. Kawan baik aku sendiri, encik T pun aku pernah sembang2 pasal kereta, dia sgt suka kereta. Waktu itu kami bersembang apa yang kami nak buat dengan duit bila sudah banyak. Jawab aku, travel! Travel yang aku maksudkan bukan melancong tempat2 mewah, duduk hotel 7 bintang, naik limo dan sebagainya. Tapi aku suka pergi tempat orang, tengok budaya dan cara hidup, keindahan tempat, ambil gambar dan sebagainya. Lain pula encik T, kerata adalah jawapannya. Bukanlah aku anti dengan orang yg suka kereta dan mengidam untuk beli kereta beratus tibu hingga ke juataan Ringgit, cuma sekadar selera dan pendapat peribadi. Namun kalau ada rezeki lebih apa salahnya kan? =]

 - Alhamdulillah -

Tuesday, May 08, 2012

6 bulan, internet is a stressor

- Bismillah -

Aku seryes skrg tgh sgt stress dgn internet kolej 1 nih. Kadang2 aku terpaksa stayup 3pagi sampai subuh semata2 nak online. Dan kadang2 penat hbs masa tekan butang refresh je. Susah susah.

Email dan FB mmg cara aku berhubung dgn byk customer  selain dari panggilan telefon mahupun sms. Jadi kadang2 lambat respon buat aku rasa tak best.

Selain itu aku perlu upload gamba2 untuk Musafirdunia Photography, kalau tak mmg tak jalan la bisness.

Aku mmg ada broadband, da byk kali ada. Tp da terminate sbb da tak guna sejak internet kolej 6 sgt sgt laju. Tp skrg urghhh. The reason aku tak activate baru sbb setelah aku survey2 balik broadband byk company, activation fee's sahaja sudah RM100. Itu tak termasuk lagi apa2 data plan. Aku cadang nk guna sebulan lebih je mcm tu. Sbb selepas itu pindah semula ke kolej 6 yg internet nya sgt laju.

Stressssssssssss. Xpasal2 stadi pun stress jugak. Sbb aku stadi byk guna internet. Lbh mudah search dari buka buku. Pagipun nk tgk journal atau case stadi pun skrg mudah sgt je.

Stresss.

AMARAN : Stress sgt tidak bagus untuk kesihatan anda. Mmg ada paper menunjukkan yg stress adalah punca kepada byk penyakit, samada fizikal atau pun psychological. Dan stress juga adalah punca kematian, turun nya prestasi dan nikmat hidup. Hindarilah stress.





- ALhamdulillah -

Friday, April 27, 2012

Sentap 2.0 - Photoshoot SchaWal berlecak?

- Bismillah -



Aku tak minat sgt ambil gambar portrait, tp tgk tahap bertapa professional dan telitinya kerja2 SN dalam nk ambil gambar, dan hasil nya yg mmg tiptop, fuh mmg murmur kejap jantung nih.

Aku ada memasang impian untuk bekerja dgn mereka2 yg pakar seperti ini. Pengalaman yg susah nk dapat. Tak salah memasang angan2 kan.

0____________________o





- Alhamdulillah -

Lagi nota untuk Ummi :) versi Hannan

- Bismillah -

Sekadar berkongsi, hasil tulisan Hannan Rozman, khas buat ibunya yang baru meninggal dunia. Takziah di ucapkan kepada keluarga beliau. Semoga Roh ibunya ditempatkan dikalangan orang yg beriman. Al Fatihah.


___________________________________________________


Pagi selasa, 10 april 2012, pergi nya ummi.. insan yang paling kucintai setelah Allah dan rasul. teman berbual setiap malam, peng"like" setia di facebook :')

Ummi, sepanjang hidup yang hanya berkorban utk orang lain. Pemergian Ummi benar2 menyentuh hati ramai walaupun tak pernah kenal Ummi. MasyaAllah, ramai nya mendoakan Ummi.

Kami bangga jadi anak ummi. Walaupun tidak berharta, ummi sangat kaya dengan jiwa ummi yg besar. Tersenyum bila tgk gambar gambar ummi yang di post kawan2, tahun 2005, masa ummi terima sumbangan banjir, 2008 di hospital IJN, 2011, hingga ke hari2 terakhir ummi, ummi masih pakai lagi baju dan tudung yang sama :) mesti senang Allah nak hisab ummi kan.

Pengorbanan ummi terlalu besar ya Allah, sanggup ummi gadaikan barang kemas ummi dulu hanya untuk masukkan kami ke sekolah al-amin. Walaupun yuran yang sangat mahal, ummi tak mampu, demi tarbiyah, ummi cuba jugak buat bisnes, tlg abah saat2 kita susah dulu. Bangun seawal tiga pagi, menguli tepung. Femes ummi sbb donat hehe

Ummi pilih utk xbekerja. Sbb ummi nak jaga anak2. Masih simpan lg msg abah beberapa thun lepas,

"for me, i will forever remember the day i asked ummi in England.. "nak continue study?".. n ummi replied, "no. i want all our children to have the best love, care, comfort n education that as a mother.. i can give." ..now, 24 years later, if u ask me, .. ummi has done her best!.. n she did,.. coz look at urself n ur siblings.. to her eyes n heart, all of u are the best children a mother could possibly have! so dont worry.. always do ur best n take good care. i know ummi love all of u n very proud of u guys."

Hidup ummi penuh dgn ujian besar kan ummi? Nyata Allah sgt2 sayang ummi. Tragedi 2007 yg pd awalnya nampak kecil, hanya tergelincir di sekolah yg menyebab kan lutut ummi seliuh. yang akhirnya mengambil nyawa ummi.

Takdir Allah, doktor pasang plaster cast terlalu ketat. Hingga menyebabkan DVT (deep vein trombosis atau darah beku)
Darah beku tersumbat di paru2 ummi, sehingga jantung ummi terpaksa bekerja lebih kuat akhirnya bengkak.

Tahun 2008, ummi di masukkan ke pakar IJN utk rawatan. Skali lagi takdir Allah, doktor ummi bg ubat yg salah. akhirnya abah hantar ummi ke ampang puteri, dr Ahmad kata, the only solution is heart and lungs transplant. Allahu akbar.. Perit tgk ummi terseksa tp ummi sentiasa sabar. Keadaan ummi kritikal, tp sbb ummi kuat semangat. Dengan kasih sayang dan rahmat Allah, ummi dpt extra 4 tahun! :)

Wlpun berkerusi roda dan bantuan mesin oxygen, ummi sempat tgk hannan grad :') satu langkah ummi mcm seratus langkah orang sihat. Menitis air mata tgk ummi dtg. walaupun ummi xdpt keluar tgk dunia.. tp dalam bilik ummi tetap in touch with the world kan..semua kawan2 kami pon kawan2 ummi :p

Kalau orang datang ke rumah, mesti kata eh ummi nampak sehat je.. Sampai kan semua orang xnampak pun ummi tgh sakit. Kuat nya ummi ni. Perit ummi simpan sorang2. Ummi ku yg ceria, masih mampu tersenyum hingga ke saat2 terakhir.

Bersyukur sgt.. Ummi ramai kawan yang baik2.. Bukti Allah tu Maha Penyayang. Maha Pemberi Rezeki. Maha Menjaga. di sebalik ujian yang besar.. terlampau byk pertolongan dan kasih sayang yang Allah beri. Tak putus2 orang dtg ziarah ummi di rumah dan hosp, alhamdulillah. Bak kata kawan ummi, "the irony of her departure is that it also brings people together. Such is her blessing" :)

Sudah sampai masanya ummi, kami redha ummi pergi.. Tak sanggup tgk ummi menanggung sakit. Saat2 terakhir, ummi masih boleh ckp dengan jelas.. Siap bergambar lagi.. :p sebak Hannan sapukan air wudhuk ummi yg terakhir. Ummi hanya mampu solat baring. Selesai solat, sayup2 ummi pesan.." Hannan.. Jaga semua orang.. Illiyya n imran kecik lagi.." sempat pulak minum zamzam campur ribena, puji si khairun bancuh sedap. :D menitis air mata kami disebelah ummi, ummi pujuk "jangan lah nangis..."

Alhamdulillah, bersyukur xterkata Allah beri byk sgt peluang utk kami anak2 ummi. Kami xsempat belikan ummi kereta baru, rumah even baju2 cantik, tak pe ummi, kami Hantar ummi dengan bacaan yasin sebelah ummi saat saat genting Ummi pulang ke rahmatullah, Mandikan ummi, kafankan ummi, solat berimamkan anak ummi sendiri. Itu saja yang terbaik kami hadiahkan. Kami yakin ummi sedang berehat di sana :) tgk wajah ummi tenang, urusan jenazah yang dipermudahkan.. Ramai yang datang.. Hujan pun turun tepat2 talkin habis dibaca. Alhamdulillah

walaupun ummi dah tak ada.. tak ada apa yang hilang.. bak kata abah.. "macam naik LRT lah.. ummi naik awal 20 minit".
tabah betul abah! u are one in a million. bertuah ummi.

Buat semua yg mmbaca, tlg doa utk ummi ya.. Semoga kubur ummi seluas2 istana yang ummi idam2 kan, wangi.. Lagi wangi dr ambipur :) al fatihah..

sayangi lah ibu bg yang masih ada.. sehabis boleh. sesungguhnya syurga di bawah tapak kaki mereka

p/s: malam ni (12/4) ada bacaan yasin n doa utk ummi di masjid salahuddin al ayyubi taman melati.. bg yang dekat, jemput sama2 kita solat jemaah magrib n isya'.. di samping menambah amalan sendiri.. boleh doakan utk Ummi :) jzkk

 


My Graduation Day 16th October 2011




________________________________________________________




- Alhamdulillah -

Thursday, April 26, 2012

6 bulan, kolej 1, =(

- Bismillah- 



Al kisah koleh 6 (kolej yg aku menetap dari 1st year) akan menjalani major renovation, terutamanya pada blok B dan blok A (blok untuk senior, bilik sorang 1). Maka aku dan lbh kurang 30 orang kawan yg terpaksa mengharungi lagi 6 bulan sebelum bergelar doktor, terpaksalah ikhtiar sendiri untuk cari tempat tinggal lain. Aku fikir aku terpaksa berterima kasih dgn Nor dan Anis yg byk ke kolej2 lain untuk pohon penginapan untuk semua orang.

Dipendekkan cerita, kami dapat kolej 1. Kolej 1 ini masih terletak dalam UM. Cumanya agak jauh dari fakulti perubatan dan hospital. Ini kerana kolej 6, fakulti perubatan dan hospital adalah sebelah2. Maka mmg mudah kalau duduk kolej 6. Yang lagi best ketiga2 kompleks ini terletak di atas bukit. Dan kolej 1 pula di bawah bukit.

Kekurangan Kolej 1 berbanding 6 :

1. Bawah bukit, jadi jauh dan penat nak ke hospital hari2. Da la kelas 8-5 setiap hari. Penat dan sakit kaki hari2. Nak naik kereta pun tak boleh, sbb parking takde. Saman nk bukak clamp UM skrg dah la dinaikkan dari RM50 ke RM300. Mmg better jgn cari pasal. Dan aku sebenarnya tak kesah jalan jauh nak bukit. Part tak best bila pagi2 atau tgh hari, dah mandi bersih wangi2, naik bukit dgn panas terik lagi, sampai atas da peluh n busuk (org lain la busuk, aku wangi je selalu). Ini sgt tak best.

2. Kedai makan jerit yg kurang sedap makanannya. Aku igt kolej 6 punya kedai makan dah paling teruk dah. Rupanya ada lagi yg lagi tak sedap. Kemudian kedainya cuma ada tukang masak dan tukang buat air. Bila nk order kne pergi kaunter dan tulis sendiri nk makan ape. Dan lepas siap, dia akan jerit nama makanan yg dah siap, dan kita kne ke kaunter semua untuk ambil. Maka aku panggil kedai itu kedai makan jerit. Walaupun penduduk asal kolej ini memanggil KFC (Kedai makan First College). Kalau aku tak salah lah.

3. Pintu nk masuk ke blok takde excess card, guna kunci biasa. Jadi leceh kne bawa kunci berat2 kalau sekadar nk keluar sekejap pergi kedai atau makan atau nk berjoging. Sbb pintu masuk blok mmg auto lock. Jd mmg kne bawa kunci setiap kali nk keluar. Kemudian kunci die pulak panjang dan lubang kunci sgt kecik. Jadi selalu mcm 10 saat jugak la nk masukkan kunci ke lubang kunci sahaja. kalau malam dan tgh penat atau hypogylceamic, tambah lagi 10 saat. Sgt leceh dan lambat. Kalau tengah rushing mcm nak menyumpah-nyumpah jugaklah. Kalau kolej 6, nk masuk blok pakai excess card sahaja, sgt mudah. Mcm touch n' Go lah. Kad pun guna kad matrik, tak perlu kad tambahan.

4. Sgt panas! Yang tak bestnya panas bahang. Mmg tak tahan. Kipas pun bahang tetap bahang. Asik mandi je kejenya aku. Aku tak pasti samada ini maslah kolej atau lokasi bilik tak strategik sgt.

5. Parking jauh. Kalau duk kolej 6 ada parking besar sblh kolej. Kalau kat 1st, parling public terdekat adlah di fakulti undang2. Xde la jauh sgt tp mcm still leceh. Jadi terpaksa park kereta di sana, memandangkan ktrg masuk tgh2 sem, jadi parking kolej semua dah penuh.

6. INTERNET SGT LEMBABBBBBBB!!!!!!!!!!! Ok ini sebenarnya point paling besar tp saje tulis bawah skali. Internet die ya Rabbi, kalau siang nk bukak google pun, mmg tunggu la 10 jam pun belum tentu da bukak. Nak online biasa jam 2 pagi sampai subuh. Yang tu ok laju. So kalau aku yg jenis byk nk upload gamba nih, mmg kadang2 terpaksa tidur lambat sampai 3/4 pagi sbb nkj settlekan upload gambar dan urusan2 yg lain. Aku byk urusan buat dgn internet, termasuk lah belajar. Baru2 ini aku ada projek yg sgt sgt memerlukan internet.


- Alhamdulillah -