.

Saturday, March 14, 2009

CRP 1st week

- Bismillah -

23 Feb 2009
Sangat penat. Sampai d KL sentral lebih kurang jam 8.15 pagi. Gunung Stong mmg sgt memenatkan. Dari KL Sentral ke UM maik bas sampai depan PPUM. Hidupkan enjin kereta terus bergegas ke HTAR. Kelas jam 9 pagi!! Sampai d HTAR lebih kurang jam 10 pagi. Tampa mandi tros tuka ke pakaian formal n ke lecture hall. Sgt bernasib baik sbb nama aku belum dpanggil. Selain aku, sume membe2 lain yg ke Stong kne panggil tgh hari tu sbb xdtg 1st session punye crp.

CRP (yg aku slalu tersilap ckp CPR) adalah Community Residency Programme. Kalo kat hospital kita buat curative, CRP ni lebih kpd preventive. Kita turun padang ke kawasan luar bandar untuk survey, kumpul data, mengkaji, mengusya dan menyampai kan mesej mengenai kesihatan. Berlangsung selama 4 minggu dan negeri yg dipilih adalah Perak, tapi sbb perak kucar kacir sgt, jd tuka ke Pahang. 5 daerah terpilih dan 40 org pelajar Phase 111A UM Medic akan ke setiap daerah yg dipilih. Kumpulan aku yg diketuai oleh Hoe Chin ke KUALA LIPIS. Kemudian 2 minggu di tempat kejadian dan seminggu d HTAR semula untuk kemas kini data, buat report yg sgt tebal mcm buat journal dan presentation. Kalo 'journal' bagus bleh publish.

Pada minggu pertama ni, lebih kepada briefing n plannig n shopping n pairing etc. Dengan kata lain preparation. Xde yg menarik sgt. 10 kereta akan bawa ahli kumpulan aku yg berjumlah 39 orang. Paling xbest CRP ni kne support sendiri. Dari petrol, makanan, tempat tinggal sampai la ke potostate. Hampeh btol. Kedekut punye UM. Suruh org buat keje pastu suh pakai duit seniri. Pastu ayat manis fekulti biasa aa, 'kami akan cube mohon dari fakulti dan kalau dapat kami akan bayar semula'. ye ye jee..asal x mohon je awal2 sebelum mula lagi.

28 Feb 2009
Kereta yg aku nk bawak ke Lipis eksiden la plak. Da la esk nye nk bertolak. Jadi malam tu sume sgt kelang kabut mencari kereta gantian untuk cukupkan balik 10 kete. Terima kasih kepada arina (a-a) sbb dapat bwak 1 kete lg... T_T.


....bersambung d CPR 2nd week


huh!


p/s: (smalam g majlis akad nikah kak kausar amin. yg aku musykilnye asal mcm 1 keluarga derang tahu 'kisah' aku nih?? haiiisshh!!!)..hahahaha~


- Alhamdulillah -

2 comments:

ecah said...

sebab awk jahat sgt..tu yg drg tau.perasan..heh

musaf said...

manede!!!