.

Wednesday, October 20, 2010

Tones

 - Bismillah -


 Tgk ni kalau ada ilmu, senang2 boleh buat side income.


untuk maklumat lanjut

nway, sape yg minat photography mmg xlari dari dengar lagi satu nama besar ni, CHOT. Korang google je 'chot' atau nama femes lagi 'chot touch'. Nama betul die aku tatau lah. Die adalah pengasas street candid Malaysia. Orang yg mula2 menjadikan tempat awam sebagai tempat menarik mengambil gambar, menangkap gambar random dan telatah aksi manusia (aku minat candid tp street candid aku xminat sgt nway). Dan kelebihan chot yg aku nampak adalah pada tones nya, dan skill portrait beliau (aku xminat sgt portrait, kecuali baby atau budak kecik, tp still kne buat org dewasa punye utk wedding), selain dari street candid dan still life yg jugak boleh tahan.

Cerita mengenai tones, mmg die akan buat gamba lebih 'emo' atau ada mood. Aku nampak orang yg tak minat photgraphy tak nmpk sgt kot apa yg dimaksudkan dengan mood. Dan tone kene pandai letak sesuai dengan gambar. Dan nk buat tones pun perlukan anda belajar photoshop. Tapi mcm terkejut bile mcm ramai beli tones yg chot jual. Mula2 mmg aku kagum, tapi dengan minat dan usaha, aku rasa aku dah hampir boleh tiru kebanyakan tones yg orang buat. Malah aku buat tones sendiri pun boleh. Nak habis beratus dan beribu beli tones? Baik aku beli lense baru, xpun beli dinar ke, boleh jugak buat hantaran nanti ye tak. Dan setelah dekat 10 bulan aku main dengan photoshop, ketahuilah sesungguhnya tak susah langsung nk buat tones. Aku boleh ajar. Yg penting ada perlu tahu basics, dan kemudian dengan minat yg tinggi dan suke try test, mcm2 tones boleh dihasilkan.. Tapi ada beberapa tones chot yg aku tgk mmg sgt unik la, susah nk tiru.



- Alhamdulillah -

7 comments:

zaid rais said...

jom ajar en zaid pula.. ^^

musaf said...

jom2. cpt da hbs exam nih

cipah said...

cool, nak blaja jugak! :D

zaid rais said...

tgh bulan dpn baru hbs exam.. uhu..

musaf said...

yeaayyy da hbs exam. jomjom sape nk blaja tonessss =D

zFi said...

waahhhh love the classic tone.. looks romantic for wedding pictures!! sangat seswai and nampak ade kelasss gitu hehehehe

As said...

mahu belajar juga !