.

Saturday, October 09, 2010

Kenapa anda tak patut beli iPhone

Mungkin anda berminat membaca entry ini juga.Why iPhone Sucks.

 (-.-')


1. Dengan harga yg sama, anda boleh dapat model handphone lain yg jauh lebih hebat dari iphone. Atau baik lense baru. Sebagai contoh adalah kamera. iPhone 4 baru 5 megapixel. Kamera harga2 lbh kurang atau murah sikit adalah 12 megapixel atau kurang2 8 megapixel. iPhone yg dah ketinggalan 2 bijik tu lg tayah cite la kan.

2. Handphone aku Philips harga RM190 pun ada memory card kot. Ni harga beribu pun takde. Ada skrg yg boleh letak 2 memory card.

3.Flash tade. Java tade. Bape juta apllikasi yg gune Java n Flash?? Cane nk men mafia wars? Atau usya youtube? So much for "the internet in your pocket" blather that Jobs was spewing earlier on. It's more like the "crippled, crappy, lame version of the Internet in your pocket" instead.

4. Bluetooth ada tapi taleh nk gune transfer file. wat dee...?

5. SMS tones kne gune die punye jeee. Aku nk pasang pachelbels utk SMS ringtone cane????

6. Ada Vid call (utk iPhone 4) tapi xleh gune sbb sape sgt je ade iPhone 4? unless ko nak sponser sume membe2 atau org terdekat ko tuka iPhone 4 jugak. Eh kalau ko betul nk sponser aku nakk tauuuu!!

7. Keseluruhan iPhone terlalu bergantung kepada iTunes. Kau xboleh nak tambah file2 mcm vid, lagu or apps senang2 mcm tu je dari mana2 PC. Jadi adalah sgt leceh. Hp lain lagi murah tapi lg advance dan memudahkan, kenapa laa ko pilih iPhone jugak?

8. Xde DivX or XviD video support dan xde official third-party application utk main video2 tuh. Hp lain bersepah2 dah ade kot. Xkan setiap kali ko nk tgk vid dalam iPhone nk kene convert dulu satu2. Teknologi patut memudahkan okk, bukan menyusahkannn!!

9. Xde vibration feedback bile sentuh touch screen tuh. Mcm xde feel lah. Macam leceh la nk sms kene tgk. Kamonlah zaman sekarang orang sms laju da tayah tgk kot. 

10. iPhone 4 kene pakai micro sim. Maksudnye sah2 la telco lain yg tak terlibat dan tak buat micro sim xleh nk masuk walau unlock mcm mana pun. University pax murah gile kottttttttt. Takkan nk korban terikat dengan maxis atau digi kalo dah pakai yg murah kn. Dah lah harga hp tu sendiri dah buat diri rasa terkorban. 

11. Wadehel iPhone 4 kalau ko pegang hp mcm biasa, maksudnye pegang hp di bahagian tengah (mcm korang pegang phone masa tgh ckp phone), line akan jd kurang atau hilang. Maksudnye talian atau coverage phone akan putus2.




bawah ini adalah alternatif cara mcm mana nk pegang iPhone 4 ketika membuat panggilan
 
 
tapi kalau korang pakai mcm nih, korang cool la pakai iPhone 4.




(Utk point2 seterusnye malas nk taip sbb cara die nk sampai kn adalah lbh kurang aku aje cume bahasa lain. Jadi adalah aku copy paste sahaja. Oh lupe pulak iPhone xboleh copy paste koooottt. Tapi iPhone 3Gs n 4 dgr cerita mcm da bole. Kasi chan laaa)

12. Stylish and Stupid - There's no doubt about it that the iPhone look "stylish" when you first see it. But isn't that really the problem with all of Apple's products? They look pretty but provide very low value for the price? Do you really want to be a loser that overpays for the iPhone just to look cool for a little while? Don't forget that no matter how "stylish" you look, sooner or later other people will have an iPhone and then you'll just look stupid. Is that what you're really after? To look stupid trying to be cooler than everybody else? Hey, you can do that without spending RM2000+. In fact, you may have already achieved that goal just by reading this column but I'll leave that to each reader to decide for themselves.

13. Crapfari Instead of Firefox - One of the most disappointing and shocking things about the iPhone is that it ships with the second (or is it third or fourth rate?) browser known as Safari. I prefer to call it Crapfari as there are just far too many sites that don't work properly with it for me to consider it a real browser. Instead of shipping with a real browser like Firefox, Apple chooses its bastard step-child of a browser. And then it has the temerity, the impudence to release the same bug-ridden piece of junk on Windows right before the launch! Could Apple be more arrogant? How many people are aware of just how bad the Crapfari browser really is and that they will have no alternative on the iPhone? I bet there will be a lot of shocked and angry iPhone users once they start trying to use the web and find that the Crapfari browser won't display their favorite sites properly. Well what did they expect from a fourth rate browser anyway?



Kawan aku suh gak letak alternatif punye hp yg korang boleh beli selain iPhone. Maka bagi meraikan die aku letak jugak laa..

1. Samsung Galaxy S
2. HTC HD2
3. HTC Desire/Nexus 1
4. Samsung Omnia II
5. BlackBerry Storm2
6.  BlackBerry Torch
7. Omnia B7610 PRO
8. Sony Ericsson Satio
9. Samsung Pixon12

dan lain2 cari seniri lah... so kesimpulan yg majoriti org2 disekeliling aku cakap adalah, kalau korang nk beli jugak iPhone, samada korang mmg niat nk belagak byk duit atau korang sebenarnye sombong bodoh dan terikut2 padahal tatau ape just tgk org pakai nampak best jadi nak pakai jugak. Nak cakap pakai iPhone sbb nak nampak cool adalah tidak berasas sekali, sbb punye banyak kekurangan dengan harga yg mahal cool apenye kann? Jadi kalau anda merasa cool pakai iPhone anda sebenarnye adalah sgt silap. Dan jika anda rasa orang yg pandang anda dan buat muke kagum sbb anda ada iPhone, anda sebenarnya salah sama sekali sbb dia sebenarnye simpati dan dalam hati mungkin sedang gelak2 kan anda. Melainkan die pun pakai iPhone jugak atau beracadang nk pakai atau memasang impian utk ada iPhone. Dengan kata lain die pun bengong2 mudah terpengaruh mcm anda. Kalau anda byk duit sekalipun, nak berlagak dengan iPhone adalah sgt lame ok. L.A.M.E.. Orang kaya tapi tapi tak bijak hanyalah perlu bersimpati kepada mereka.

Tapi kalau anda dapat hadiah, amek je la. orang da bagi, rezeki jgn ditolak. Tapi kau patut tanye orang yg bg iPhone tu, "kau perli aku ke?".

Jadi setakat ini sahaja. Yang dah pakai tu jangan la buang pulak =D. Oh dan jgn amik hati naaa. kalau ada yg mcm terasa atau nk terasa atau beracadang nk terasa. Chek tulis nih fakta. Da ramai pun orang tulis tapi saje nk tulis lagi sbb mcm tak tahu nak tulis ape ehehe. Yg belum beli tapi ada niat nak beli, kalau nk beli gak duit hang kan. So terpulanglah. Tapikan ada 2 sebab kenapa aku suke iPhone. SATU sbb applikasi yg berkaitan dengan Medic die adalah byk dan sgt best dan sgt memudahkan aku dan antara sbb akupun mcm nk beli iPhone hagagagagaa. DUA tak dapat dinafikan iPhone punye touch screen adalah terbaik dan tersmooth.Tapikan ada iTouch. Tapi masalahnye aku da ada 2 hp, jd adalah sgt leceh nk tambah satu lg nk memenuhkan poket aku sampai nampak sgt awkward sbb poket terbonjol2 sgt besa.


12 comments:

musaf said...

oh rupenye ada juga blog lain yg menulis pasal iPhone pada waktu lebih kurang aku menulis entry ini. Dan dia adalah pemilik iPhone.

Perempuan beremosi tinggi. said...

ALA TULIS KAT KOMEN JE KE LETAK LA LINK OIIIIIIIIIIIIIIII HAHAGAHGAHAGAGAHAGGAGA

I MEAN IT. ._. LETAK LINK CEPATTTTT KAT ATAS SEKALI, KALAU DAH SAMPAI BAWAH ORANG TAK BACA HAHAHAHHA

wanderfulmadnificent said...

how do you stop thinking that iphone is NOT cool? because you're just rational? hehe :p

nway, what about T-Mobile Sidekick? i REALLYYYY want that one but heard that it cannot be brought from the US to msia, really?

musaf said...

hahaha yeeeeeeeee leeeeeeeeeeeeeeee.

err T0mobile ni kne tanye encik Tariq. Jap2 jap g die balas =D

wanderfulmadnificent said...

what are you guys? people from low yatt ke? haha :p

musaf said...

yg orang tu pengguna iPhone. Orang ni sekadar gemar mengusya2 hp dan membuat penilaian =>

ibnu_zurai said...

haha... actually kite ni cume consumer biase yg menilai product yg ada dlm pasaran. as for iPhone, i would say it is not worth it..

about motorola sidekick yg di jual di US melalui telco T-mobile, rasenye betul kot ura-ura saudari wanderfulmadnificent dengar tu. ini mgkin berkait rapat dgn hardware yg ada pd hp tu yg hanya sesuai dgn connection CDMA di US. kite kt m'sia ni gune connection GSM ajer =). tp kalo minat nk pakai motorola gak, try tgk :

Motorola MILESTONE BLK RM1380
Motorola MILESTONE XT720 RM1720
Motorola MB200 Dext/Cliq RM1500
Motorola MB300 Backflip RM1600

have a nice day all~

Mar said...

hey, sgt setuju dgn post ni! i hate apple for being too exclusive of their own.. i suggest samsung galaxy S or htc desire, sgt berbaloi2 utk harga mereka!

musaf said...

yayyyy =D

Anonymous said...

haha~ really interesting article u have here.

BTW, the pictures is quite hilarious thou ;D

Anonymous said...

yup..
skrg ni aku guna samsung omnia i8910 HD, terbaiklah..
dan aku guna rare pulak, Gold Edition, lagi cool dari iphone :D

Anonymous said...

1. Adakah anda mempunyai Iphone 4??????????

2. Apakah rujukan anda mengeluarkan fakta tentang Iphone 4?

3. Setiap gadget mesti ada kekuatan dan kelemahannya

4. Sila ubah pemikiran kolot anda


5. Sila jangan rigidkan pemikiran anda seperti bermain chess


U R LOSER N LAME

-Pemilik Iphone 4-