.

Monday, October 25, 2010

Hamster

- Bismillah -

Al kisah aku kadang2 bce jugak random blog yg sape aku pun tak kenal owner die. Tapi yg sorang ni aku slalu bace sbb politik lah, dan die juga menjual arnab dan barang2 untik binatang peliharaan yg lain termasuk makanan. Jadi satu hari die post pasal bengang ngan satu orang pompuan ni, da order n da confirm nk beli sangkar (dan skali barang2 dalam die) dan makanan dan serbuk kayu (chipsi). Die tunjuk la gambar barang2 tu. Tapi last minute die tak jadi beli. Sedangkan owner blog tu da amik dari kedai (die tak simpan stick, org nak baru die beli/amik dari pembekal). Paling aku terkejut harga semua RM39 je.

Al kisah kat kolej aku nih ada la ramai jugak pembela hamster, kepalanya si Qayyum. Die bela Hamster dulu mula2 lepas clash ngan makwe die -.-' . Lepas tu total ada la dekat 4-5 orang. So aku mcm terpengaruh dan slalu la jugak menziarahi hamster2 derang nih. Hamster ni pulak jenis beranak laju dan laju membesar. Jadi tayah beli. Dari sorang, pass anak die ke sorang lagi. Sbb itu boleh byk gamster. Dan paling penting sgt senang nk jaga. Bagi makan dalam seminggu atau 2 minggu skali pun tape. Bersihkan sangkar n tuka serbuk kayu sebulan atau sebulan lebih skali. kalau malas sgt 2 bulan tade hal. Pastu tayah mandi. Pastu tanye2 harga biasa dalam RM60 - RM100 utk starter beli sangkar n barang2 sume, tak termasuk hamster nye lah. Qayyum kata die ada membe yg jual so boleh dapat murah la. Usya pethouse dalam RM150+. Mahal jugak. Oh dan aku ada habit suke usya pet house kalau aku jumpa. Aku pun tatau ape aku tgk dan tak pernah ada niat pun nk beli, tapi suke usya. Just usya.

Tapi setahun lepas tu, da makin kurang dan skrg mcm da tade kot? Ke ada tp aku tak tahu tatau la. Ada junior2 ke yg bela. Sume dah tinggal kat umah je malas jaga kat sini. Yg ada skrg adlah kucing. Kucing lawa la, bulu panjang dan sgt manja selalu dibelai2. Kucing paling fames adlah milik Imran. Dan aku sgt tak tahan masuk bilik die. Mmg bau kucing habis lah. Dengan tempat tidur dan makan minum kucing sume ada dalam tu. Pasir berak pun ada kot x silap aku. Aku pun tatau cane die boleh tahan hidup kat bilik tu tido sume.

Nway jadi sbb harga die RM39, so aku terus pm fb die, kata nk angkat. Dan tadi die siap datang UM. Wah sgt seronok. Dan murah, siap free delivery lagi. Td sembang2 sket die kate mmg die slalu buat keje mcm tu. Mmg busy hari2 hantar barang. Mmg jual hanta skali. Pastu die kata sangkar je harga RM26, kalau besar lg RM46. Aku rasa ni pun da besa jugak kot yg aku beli nih. Tade la besa mana tp mcm ok la. Siap ada alat main roda pusing2, tempat minum dan makan dan rumah lagi. Kire so far yg aku penah usya dan tanye, ini adalah sgt murah. Sape2 nk beli barang2 utk binatang ternakan aku sgt rakemen beli kat mamat nih. Cara kerja die sgt bagus, on time, berkualiti dan murah. Dan binatang yg dia ada jual adalah arnab sahaja. Tapi kalau barang2 untuk binatang ternakan lain ada, termasuk makanan. Tapi kne confirmkan la dulu tanye.

Jd td lepas kelas aku usya2 la tenet jenis2 hamster. Ada 5 jenis semuanya yg biasa org bela.
  • Syrian hamster
  • Chinese hamster
  • Dwarf Campbell Russian Hamster
  • Dwarf Winter White Russian Hamster
  • Roborovski Hamster
Akupun tatau nk beli mana lagi. Adam (juga pembela Hamster) rakemen Roborovski sbb katanye kiut. Ada yg rakemen Syirian sbb paling senag nk jaga dan jenis tak gigit orang. tatau la. Kos sekor hamster yg aku slalu usya kedai antara RM10 -RM25. Tapi kalau korang ada kawan2 yg da bela, tunggu je kejap, beranak la tuh. Mintak la satu ke mule2. Sbb Hamster mmg laju je beranak. Jadi owner asal pun ada byk2 pun tak larat nk jaga. 
Oh yg aku beli sume 3 barang termasuk makanan gambar nya ada kat atas tu. Aku print screen dari owner blog yg aku beli tu. Aku pun konfius2 nk bela ke tak senanye. Mcm tetibe je aku dah beli -.-' . Tgk lah kalau aku malas bela nnt aku bg adik aku kat umah jaga lah. Kalau die malas suh bibik haha.


- Alhamdulillah -

5 comments:

zaid rais said...

hamster! hamtaro!

dulu ad jg bela hamster. dh dlm 1-2 jg la sblum msuk SMIH.. pastu mmg xbela, xrmai reti cara nk bela nye.. sape yg tak reti, bleh nmpk la cane hamster tu tak jinak n anak nye mati slps beranak.. huhu..
tp hamster amat comel..!

Nadirah Ahmad Azam said...

cek xde masa nak jaga kat rumah ni..

musaf said...

selepas bersalin, bapak hamster kene asing kan, sbb nnt die akan gigit2 anak hamster sampai mati.

jaga hamster adalah sgt senang dan xambil byk masa, ceh pemalas

m said...

betul2 anda menggunakan bahasa dokter. binatang beranak la encek. meh la bg kat saya jaga. blh tlg jagakan sebulan cuti nti =>

penulis blog tu...dia macam perasan bagus.

musaf said...

-.-'

same je. yg lain kalau bertelur. Yee mmg bagus. amin =p