.

Friday, July 31, 2009

Wedding Photographer

- Bismillah -

Asal kisah Syed Israq ditugas untuk menjadi jurugambar utama Salman Al-Farisi esok (sabtu). Tapi apentah jadi ngan dia tetibe aku kene jadi -.-' . Sape nak jadi backup angkat tangan! Cuak ok. Memang la aku macam suke photojournal sejak dua menjak nih, candid nampak pure dan lebih menarik. Tp sbb majlis perkahwinan kan macam sekali seumur hidup kan (xtahu la yg ade nak 4 kali ke kan). Nak ambil event yg rasmi sebegini mmg cuak ok. Sbb kalo x jadi atau terlepas scene2 menarik mana boleh ulang dah. Kene alert setiap masa. Dan kene pandai ambil kesempatan untuk setiap apa yang berlaku untuk menghasilkan sebuah gambar yang ada penceritaannya (haha). Haih~

Komen asma' dalam entry lepas pasal wed photographer :
bosan.jgn wat posing bosan.hopeless,kaku,xde feel,..
aku sarankan ko bace entry nih
http://www.fendyzaidan.com/kenapa-aku-anti-wedding-photographer/

hahaha..aku setuju Asma'. Tapi aku rasa penulis xpatut cakap macam tu. Apa salah nye derang nak buat mcm tu? boleh jadi itu request dari pihak keluarga atau pengantin? jangan terlalu capat menilai hasil kerja orang. Kalau kita pun da tahap 'otai' lain lah kan. Tapi nasihat membina lebih baik dari cakap2 perli macam tuh. Dan jangan terikut2 dengan2 kata2 orang. Kita tak suka boleh jadi orang lain suka. Apa yang kita suka boleh jadi orang lain kata kita xde taste, kaku, bosan, hopeless -.-' dan derang x suke. kan kan? Lagi pun aku yakin, sblm ambil mana2 photographer, biasanya pihak pengantin mesti da survey dulu. Dan itu yang die orang suka, jangan la salah kan photographer pulak kn. Photographer kadang2 buat je ape yang pelanggan nak. Dan harga pun biasanya da dipersetujui dari mula lagi sblm majlis berlangsung.

Tapi aku sendiri kurang berminat dengan pose2 geli semasa majlis berlalu. Lebih minat dengan candid. Dari segi bayaran, aku pun tak tahu aku di bayar ke tak. Dapat ke Rahim? aku mmg buat suke2 je kot. Bila orang mintak kite tangkap event penting derang, kan itu bermaksud derang recognize kemampuan kite ^__^ (hahahaha)

Aku rasa photographer nak charge berapa derang punye pasal la. Derang buat hasil x lawa dan bayar mahal mmg pelanggan pun sikit atau xde. Ape pulak haram nye? sukati derang la. Kalau pelanggan da setuju rezeki derang lah kan. Mana ade orang da tangkap gamba baru nak kene kan bayaran. Jadi aku x paham ape maksud penulis blog tu tulis mcm tu. Satu je aku dapat pikir. Dengki? hahaha.

Da xsuke photographer tu sudah la, xyah la hire die. Cari orang lain. Xperlu kot nak kutok2. Derang bukan buat salah pun. lain orang lain cara. kan?

- Alhamdulillah -

4 comments:

yellowrose said...

rileks.ko try dlu tgkp gmba dan tunjuk hasil ko dlu ..
haha.

ark said...

klu cuak.. lagi tak tau nk amek gmbe pe.

rilek2. tenang2. tahajud malam ni doa2 byk2. jadi projek kite sok.. huhu

Anonymous said...

bagus2....

musaf said...

hahahahaha..

aku cuak sbb ko la cuak x hbs2. aku rilek je ok asalnyer. haih~