.

Friday, May 14, 2010

Micro klik!

- Bismillah -

Pagi tadi ada peads review dari Prof Hany dan Dr Chai. Kata2 yg sgt memberangsangkan oleh mereka. Selepas solat Jumaat aku sudah sgt bosan. Ada juga merancang ingin ke Photography Exhibition kat mid, bermula dari hari ini sampai ahad ini (14-16 May 2010). Tapi mcm malas tatau kenapa. Dengan hujan lebat lagi. Tapi kalau pegi esk atau lusa mmg parking harapan lah. Tapi kalau tak pegi ptg ni bile nk pegi lagi. Ahhh malas nk pk. Pk malam ni lah nak pegi ke tak. Jadi sbb tak tahu nk buat apa, aku hanya meniarap di atas katil sambil membaca DCM (digital camera magazine) bulan ini. Selepas asar hujan berhenti. Dan teringat ada lense micro dalam almari. Kebetulan juga dcm bulan ini ada membincangkan mengenai micro. Jadi aku pun keluar sekeliling kolej. Elok2 baju seluar baru pakai td, habis penuh dengan lumpur. Meniarap tepi longkang, melutut bawah pokok, terlentang tepi jalan dan pelbagai gaya lagi semata2 cuba mendapat komposisi terbaik untuk gambar2 micro. Tak lama, setengah jam je. Dan tak sangka fotografi micro sgt penat okeh. Nak fokus bende2 kecik, lagi2 serangga macam semut yg tak reti duk diam mmg menguji kesabaran dan stamina. Peluh2. Basah kuyup. Lenguh dan kejang otot. Fokus adalah suatu aktiviti yg begitu memakan stamina.

Oh, micro atau kadang2 org sebut macro photography adalah cabang fotografi yg memfokuskan subjek atau objek yg kecil. Kadang2 sangat kecil sehingga mata kasar sukar mentafsirkannya.


- Alhamdulillah -

9 comments:

Anonymous said...

ape lens ko pakai

musaf said...

60mm micro f2.8

tintamurabbi said...

subhanallah! Cantik sangat! terutama serangga yang kat hujung bunga raya tuh...

tintamurabbi said...

minta izin, gambar ni wat koleksi

musaf said...

sila2. Amat dialu2 kan =]

MM said...

woo. da ade yg nk buat koleksi. lawan tuan nmpknye nih. =/ haha.

musaf said...

tuannye sila stadi. jgn malas.

Nono Fara said...

Salam.

Impressive! :D

musaf said...

thanx nono!