.

Tuesday, November 16, 2010

Junior Masterchef Australia

 

 Aku terbaca dari blog kak Malini (kakak ipar) tentang ini. Ok sgt cool. Aku dwld epi 1 dan terus dwld sampai hbs satu season. Skrg ini yg aku cek epi paling latest adalah grand final, iaitu epi 17. Baru ada 1 season sahaja. Dan sangaaaaaattttttttttt kagummmmm ok, budak kecik2 mcm sekolah rendah tp masak sedap2 okeh, da la comel2, aku rasa nk makan derang skali. Kemudian pertandingan nya mukan masak je, ada yg kne makan n tulis balik apa bahan2 yg digunakan untuk buat sesuatu menu itu. Sgt awesome ok o_O.






Oh dan kemudian aku sgt bersetuju bila mana kak Malini mempersoalkan yg local Universiti/kolej kat Malaysia tidak membenarkan pelajar utk masak sendiri (majoriti). Kalau bawak2 peralatan memasak ke ape sure kne rampas. Sgt dduhhhhhhh. Kamonlah budak2 duk asrama/kolej sentiasa lapar okeh. Aku igt lagi kat sekolah aku amsak megi dan buat sup cendawan dalam gayung. Kemudian rebus kerang dalam cerek masak air sampai kne marah dengan guru besar sbb menyebabkan cerek berbau hanyir.

Kemudian semasa di universiti tayah cite lah. Mula2 mmg la baik je. Tapi lama2 tade nye. Megi dan mushroom soup da biasa sgt. Jadi mula dengan mende lain seperti BBQ, goreng telur dan buat nasi goreng. Masa di hospital klang boleh kata mcm tiap2 bulan ok wajib buat BBQ. Kawan2 perempuan mmg siap shopping barang dapur untuk masak lauk hampir tiap hari O_O. Nasi je amik kat dewan makan. Ape boleh buat dewan makan lauk tak sedap.

Kalau skrg nih aku bawak peti ais je. Kawan2 aku ada bawak periuk letrik, rice cooker, dapur gas kecik yg org biasa bawak utk camping dan siap lengkap dengan segala peralatan masak termasuk kuali dan senduk2, juga bahan mentah mcm minyak garam gula kicap sos etc. Sejak 2 bulan ini juga kawan2 aku rajin masak spaghetti carbonara, siap buat jamuan ramai2 lagi. Tabik! Barulah pelajar lebih kreatif kn? Tapi ni kalau ade spot check mati jugak la. Harap2 tidak.

Kbyethnx =D


2 comments:

Mynie said...

wah pantasnya dah download. nak copy files boleh? hehe :)
oh, ada budak pakai tudung masa saringan awal. cool.

Musaf said...

boleh2. da hbs satu season dwld. Da la saya tgh puasa hari ni. tgh sgtt lapaaaaaaaaaaaaaaa. nampak sgt sedap semuaaaaaa o_0. Peserta paling muda 8 tahun. sgt wow~

*marathon sambung tgk epi 3*