.

Wednesday, October 07, 2009

Makanan2 sedap masa raya 09 - Day 6, 7, 8, 14 & 15

- Bismillah -

Ok bersambung semula untuk makanan2 sedap yang aku makan semasa pergi beraya di rumah kawan2, sahabat handai, dan rakan dan taulan..oh tak lupe juga sanak saudara. Pergi beraya ziarah sahaja dan open house. Ini adalah hasil sehingga kini. Open house rumah2 yang akan datang kita akan lihat nnt bagaimana =]


DAY 6
Ok raya ke-6 agak stress sikit sbb mungkin ada yg da tahu dan mungkin ada yg belum, aku tak suke sgt makanan yg berasaskan mee, tak kesah la masak ape. Ada yang aku tak boleh makan langsung tapi ada je yg bole makan. Bukan la cerewet tp kalau masuk gerenti akan keluar balik. Oh dan aku xboleh makan pedas. Jadi rumah2 yg aku dan kawan2 datang beraya pada hari raya ke-6 ini bole kata semuanya menghidang makanan jenis mee...pedas pulak tu T_T

(Rumah 1)
Terletak dikajang. Sayang aku terlupa ambil gambar makanan kerana nak cepat untuk solat jumaat. Antara menu2 nya adalah:
- Mee Goreng (pedas)
- Ayam Goreng
- Hotdog Goreng
- Nasi Impit dan Kuah Kacang
ok sume goreng. So agak tak elok untuk peha dan sistem vaskular anda. Tapi itulah raya. APe boleh buat. Haha


(Rumah 2)
Shah Alam Sek 11
- Mee kari (pedas)
Haha tapi mcm best pulak isi2 dalam kuah tu kan so mcm termelombong pulak ehehe. Mee pedas tapi kenapa aku tambah 3 kali -.-


(Rumah 3)
Port Klang
- Kek coklat
- Mee Goreng (pedas) T_T
-Nasi Impit dan serunding ayam


(Rumah 4)
Klang, Batu Belah (?) haha time ni aku mcm da penat n ngantuk.
- Spaghetti goreng
Ok ni bukan la mee tp panjang2 so mcm mee la kan. kawan2 aku ckp aku cerewet tapi manade, seryes spaghetti tu mcm tawar. xtipu!


DAY 7
Raya ke - 7 penuh dengan Open house. So makanan majoriti resepi nye sgt byk. Oh dan sgt tak baik untuk peha anda. Percayalah~ haha.


(Rumah 1)
Sek 2 Shah Alam. Ok aku dengan tak malunye panjat kosi semata2 nak amik gamba nih. Da la hari tu da raya umah ni tp sbb die buat open house kan so kne la datang skali lagi ehehe.
- Nasi Impit dan Kuah Kacang
- Rendang Ayam
- Ayam goreng
- Murtabak Singapore
- Yee mee goreng (?)
Semua sgt sedap dan menyebabkan semua kene rasa dan kne tambah ehe. Murtabak Singapore sapa tak tahu die murtabak lah tapi sgt besa. Mmg makan sorang tak larat habis.


(Rumah 2)
TTDI Shah Alam
- Dadih
- Trifle..ok aku sgt suke dessert ini..bole tak aku makan dessert lagi byk dari menu utama. Ahh takesah la perut aku kan. haha~

- Nasi Impit dan Kuah Kacang
- Lontong
- Rendang daging


(Rumah 3)
Ok aku da lupe kat mana, tp mcm dekat2 ngan Bukit Jalil. Haaa ingat. Seri Petaling. Walaupun tuan rumah yg ktrg kenal tade, tp sbb open house kan, janji makanan ade, layan~
- Nasi goreng pulut apentah dibungkus dalam daun pisang. Menurut tuan rumah itu makanan resepinya dari negara china.
-Ayam goreng
-Nasi kosong
- Ikan bakar
- dan beberapa lagi lauk yg aku tak ingat ape. tapi makan nasi berauk la
- Laksa
- Itik (?)


(Rumah 4)
Sunway, Subang
- Macaroni goreng


(Rumah 5)
Ok rumah last ni mcm sgt bykkk makanan dan sume sedap2. Sgt kesian ngan peha. Haih~
Sek 7 Shah Alam
- Mee jawa
- Rendang ayam
- Nasi Impit dan Kuah kacang

- Longtong
- Trifle
- Puding kuning yg sedap penuh dengan nata de coco
- Buah-buahan

- kek coklat tiptop haha
- Dadih besa atasnye ada nata de coco

- Roti Jala
- Rendang Ayam lagi
- Kek coklat kukus
- Kuah kari ayam

Malam tu aku mcm nak demam.. kekenyangan~


DAY 8
(Rumah 1)
Kajang. Rumah Kakak Ipar. Ciss sbb aku sesat sampai mcm rasa nak balik dah so sampai sgt lambat. Sume Adik beradik kumpul kat situ. Sampai2 derang da nk gerak ke rumah ke 2. melepas resepi kat rumah tu. Oh tapi sempat merasa..
- Bihun sup


(Rumah 2)
Kajang
- Sate kajang yg beli kat Bangi

- Mee sizzling, omg ni la pertama kali aku makan mee yg aku rasa aku sgt suke mee..sedap gileee so terpaksa la tambah 4 kali kan haha
- Nasi impit dan kuah kacang


(Rumah 3)
Bangi
- Mee jawa
- Kuih ape ntah nama


(Rumah 4)
Ok da lupe nama tempat nih tapi nk g sini sesat sampai separuh tangki minyak kereta aku habis T_T.
- Kek lapis sedap resepi warisan keluarga (haha maksudnye resepi kek nih cume ada dalam line keluarga ayah aku. Rasa die mmg lain dari kek lapis biasa n lebih sedap)


(Rumah 5)
PJ sebelah uia. Ini rumah Tokwa. Lupe amik gamba sbb lapa akibat sesat yg asik sesat. Oh nama betul Tokwa adalah Dato' Abdullah Hussein, Sasterawan Negara. Konserto terkhir yg korang baca F4 F5 dulu die la tulis
- Makan nasi berlauk ayam apentah. Ok sedap tp aku tak tahu menahu apa nama lauk2 die. Tahu makan je haha


DAY 14
(Rumah 1)
Sek 16 Shah Alam
- Macaroni goreng
- Nasi impit dan kuah kacang ada ayam
- Muffin banana dan coklat

- Laksa


(Rumah 2)
Kajang
- Roti jala dan kari ayam
- Speghatti
- Bihun sup (?)
- Nasi Impit dan kuah kacang
- Laksa

- Cheese cake
- Carrot cake
- Chocolate cake


(Rumah 3)
haha rumah sendiri. Aku balik pun da kelang kabut. Campur ade kelas lagi hari tuh. Pastu lari2 jap g open house. Pastu kelas lagi. haha~. Oh lupe amik gamba. Penat sgt. Dan terima kasih yg sudi datang esp Tariq siap tolong kemas2 angkat kosi sume
- Mee kari
-Laksa
- Rendang ayam dan Nasi impit
oh haa dan buadak2 ni time orang da tutup rumah tetibe bg salam, so aku yg baik hati ni jemput la masuk. Tahu da selagi tak dapat duit raya takkan balik punye. Habis RM6 aku bg sorang singgit. Haih~


DAY 15
(Rumah 1)
ook satu rumah je hari nih. Tapi berbaloi la dari makanan kat kolej.
Taman Seri Andalas
- Rendang ayam
- Nasi Impit dan Kuah kacang
- Nasi beriyani gam
- Lontong
- Lauk pauk dan sayur apentah

- Chocolate cake


Fuhhhh sejam aku nk tulis entry kali nih. haha.
ok kepada yg nak buat open house di baki2 hari raya yg ada lagi nih, byk menu bole pilih ehehe.


- Alhamdulillah -

7 comments:

snowfire said...

nka muntah de, nak terliur pon ade.

pape pon, byk gile mknn. haha. tahniah, abg dah bole join GPB nihh. hahaha.

suhailsufian said...

ni yg buat nak blk malaysia ni. nice pic!

musaf said...

tidakkkkkkk!!!!! manedeeeee kecikk je ok abg punyeeeee haha

meh la balik meh la balik =D

otak suci said...

eh. kecik?

slame neh bukan pkcik ktue GPB ke?

hahaha~

musaf said...

-.-'

Mu'awwidz Al-Ansori ibn Dzulkefly said...

ko mg teruk a brooo!!!

buat terliuq ja tgk sme2 gmbar tuh

waaaarghhh!!

musaf said...

hahaha =D