.

Friday, September 04, 2009

Monopoly

- Bismillah -

Satu petang, aku sedang mengusya2 blog2 kawan. Jumpe satu blog nih, lepas hbs bace aku pun tercakap kuat2..
Aku : hahaha Saidina je kot. aku main mesti menang sume. haih budak2~ (ehehehe)
Kawan aku ketika itu sedang mengusya2 aku tgh buat ape..
Kawan aku : Saidina? mcm pena denga. macam mana tu main?
Aku : haaaa -.-
kawan aku : kenapa?
Aku : Monopoly ko tahu?
Kawan aku : monogami aku tahu la
Aku : .......

Nak dijadikan cerita aku pun tak ingat mana aku dapat game nih. Lama da. Kire da bertahun la main. Dan mesti la bosan kn sbb asik menang je main. haha~

Hasbro..amende ntah aku pun tak tahu


Monopoly..memula tekan new game (knp aku tulis pasal mende ni nih -.-)

Pilih la nak men bape org. Aku suke main sorang lawan 3 komputer. Nak main ngan manusia lain pun bole. Komputer pulak ade 3 tahap. oo yee..tycoon bukan paling hebat. main campur2 lagi seronok. Kalau 1st time buyer kadang2 sgt susah ok sbb derang senang sgt main jual beli jadi pihak lawan senang sgt ade rumah dan hotel. Percaya atau tidak tycoon lebih mudah sbb derang main tamak dan akhirnya merugikan diri sendiri. haha~


Kemudian House rules. Sukati la nak ubah pape pun. Nak susa main la yg gaji sikit tax mahal pastu rumah limited pastu masuk jail kne baling dadu byk kali etc..~


Macam Saidina, ade je jual beli sume. Memula biasa la beli tanah ngan bank


Pastu bole jugak trade2 ngan pihak lawan. Kalau main ngan human jugak bole la tawar menawar gedik2 mintak kurang. Kalau ngan komputer, kalo komputer tu tycoon..uhhh kne letak harga sgt tinggi. Tak pun trade dengan tanah lain. Xpun dua2 pun boleh

Game ni mmg nasib. Tp ada la jugak strateginye kn. Kalau tak takkan aku asik menang je. hehe~

Situasi streeesssss

Situasi tak stressss

Tanah ade kne la buat rumah. Kaya sket letak hotel.


Saat2 aku sorang je ade hotel, mana bole bg org lain ade gak kn. Kne la main keji la sket bile org trade tanak layan. Ehehehe. Biasa la strategi nak menang

Tp ni la akibat bermain keji dan tamak. Skali yg kumputer tu dapat tanah tempat last. kne pulak die ade duit so die buat hotel. Skali kne...errkkk


Amik ko, 2 komputer bankrup sbb kne kat tempat last tuh. Eeeee tekanan!


Bila da tinggal 2 org je. Maksudnye tanah tu samade ade kat die atau kat kite. Time ni la dua2 main keji tanak trade langsung dan berlarutan la game sampai kadang2 setengah jam..~


Dan akhirnye aku kalah. kjghsdgadoidhasuid!!!
*stress*


Sape nak game yg bosan nih sila lah beri email kepada aku.
Terima Kasih


- Alhamdulillah -

7 comments:

padan muka!! said...

yeah yeah musaf kalah yeah yeah...

yellowrose said...

sape yg kuno sgt xtau saidina ngn monopoly?siann

musaf said...

-.- dengki~

bukan kuno la..terlalu moden. Monopoly ngan saidina kan game yg sgt lama. Skrg org main mafia wars, barn buddy..haha~

..... said...

bukan dengki ar tu...selalu sgt belagak...tu yg org suke bila anda kalah encik musaf. huahua

musaf said...

-.-

I - s Y a said...

oitsss.. mana nak download? isya.ab@gmail.com

musaf said...

ok jap..sy email